wystarczy w zupełności Temat wielokrotnie wałkowany możesz sobie poczytać np. tutaj LINK
Dzieki.
A czy to że robię jednorazowo krótkie dystanse (8km do pracy, czasem sklepy 20-30km) ma znaczenie w doborze pojemnosci akumulatora??? Czy przy takich krótkich trasach zdoła się nałdować ten 77Ah czy nie ma to znaczenia???
strazakp
Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.
Dodatkowe 7 Ah nie przekracza 10% seryjnie montowanych (ok 70 Ah) aku więc spokojnie się naładuje. Choć wziąłbym Futurę - ma znosić lepiej krótkie odcinki. Poza tym na wyższych obrotach aku lepiej się ładuje więc kolejny powód dla nie uprawiania eco drivingu na ciepłym motorze.
Tu jeszcze jeden wątek, z testami (niestety nie uwzględniają Centry):
Poza tym na wyższych obrotach aku lepiej się ładuje
Czyli jeżdząc na obrotach 4000 szybciej naładujesz akumulator niż przy 2000 . Możesz rozwinąć tą myśl . Ciekawi mnie czy na wyższych obrotach alternator daje większe napięcie , większy prąd
Poza tym na wyższych obrotach aku lepiej się ładuje
Czyli jeżdząc na obrotach 4000 szybciej naładujesz akumulator niż przy 2000 . Możesz rozwinąć tą myśl . Ciekawi mnie czy na wyższych obrotach alternator daje większe napięcie , większy prąd
Przy większych prędkościach obrotowych alternator można obciążyć większym prądem ( czyli można powiedzieć, że "wytwarza" więcej prądu ). Tak dla ogólnego zobrazowania:
Kowal prawie wszystko wyjaśnił, jeżeli podane prędkości obrotowe dotyczą alternatora to zapomniał tylko że alternator ma przełożenie 2:1 i moc w skodzie chyba 120A . Czyli ma dość duży zapas mocy . Przy obrotach silnika 2tyś alternator ma już 4tys Już nie wspomnę o takim drobiazgu jak regulator napięcia . I dlatego zwiększanie obrotów w pewnym momencie i tak już nie ma wpływu na ładowanie
... moc w skodzie chyba 120A . Czyli ma dość duży zapas mocy.
W dieslu nawet 140A :szeroki_usmiech , ale samo ogrzewanie dodatkowe ( PTC ) "ciągnie" ok. 80-90A, wspomaganie kiery w porywach do 60A, do tego światła ok. 10A, wentylator dmuchawy nawiewu ( 5-10A ), Podgrzewanie tylnej szyby ( ok. 15A ), sterownik silnika, Centralna Elektryka, itd ... i na aku już może nie wystarczyć :roll:
... Przy obrotach silnika 2tyś alternator ma już 4tys... I dlatego zwiększanie obrotów w pewnym momencie i tak już nie ma wpływu na ładowanie
Nawet nie wiem czy nie więcej ( trzeba by pomierzyć średnice kółek ), co nie zmienia faktu, że charakterystyka prędkościowa ( tak to się chyba zwało ) nie jest tam płaska, ale OK fakt, że nie zmienia się tak drastycznie jak przy wolnych obrotach, wiec załóżmy, że się "wypłaszcza" i wzrost obrotów ma mniejszy wpływ.
... Już nie wspomnę o takim drobiazgu jak regulator napięcia.
Ten akurat powoduje tylko zmniejszenie wyjściowego prądu, bo priorytetem w aucie jest zachowanie odpowiedniej, nieprzekraczalnej wartości napięcia ( załóżmy ok. 14,5 V ).
W dieslu nawet 140A :szeroki_usmiech , ale samo ogrzewanie dodatkowe ( PTC ) "ciągnie" ok. 80-90A, wspomaganie kiery w porywach do 60A, do tego światła ok. 10A, wentylator dmuchawy nawiewu ( 5-10A ), Podgrzewanie tylnej szyby ( ok. 15A ), sterownik silnika, Centralna Elektryka, itd ... i na aku już może nie wystarczyć :roll:
Tu się zgadzam w 100% w skrajnych przypadkach jak mamy wszystko wszystko włączone to oczywiście mamy prądu na styk tylko ile razy tak mamy i przez jaki czas Mnie zainteresowała wypowiedz
Zamieszczone przez dragster
Poza tym na wyższych obrotach aku lepiej się ładuje więc kolejny powód dla nie uprawiania eco drivingu na ciepłym motorze.
co ma eco driving do ładowania i tylko dlatego poruszyłem ten temat
Ja natomiast jestem fanem często jeżdzę krótkie trasy po mieście oczywiście (zima wszystko włączone) i jeszcze mi się nie zdarzyło żebym miał problem z niedoładowanym akumulatorem i dlatego tak mnie to zaciekawiło już się bałem że u mnie jest coś nie tak
Ja natomiast jestem fanem często jeżdzę krótkie trasy po mieście oczywiście (zima wszystko włączone) i jeszcze mi się nie zdarzyło żebym miał problem z niedoładowanym akumulatorem i dlatego tak mnie to zaciekawiło już się bałem że u mnie jest coś nie tak
Aaaaa skłamałem ops: . Czasem do Ecodrajwingu zostaje "przymuszony" przez mojego najmłodszego ( na razie rzadko jeździ dlatego zapomniałem ). Kilka mocniejszych przyśpieszeń/hamowań i ... :? .... + przebieranie + później tak ze 2 godzinki sprzątania auta :roll: . Którejś niedzieli ( całkiem pusta droga ) na trasie Leszno - Babice miałem śr. spalanie z kompa 3,8 l :roll: .
Komentarz